Αγροτικές Ειδήσεις: Αίγυπτος: Αναμένει συγκομιδή 10 εκατ. τόνων σιταριού

Η Αίγυπτος σχεδιάζει να συγκομίσει 10 εκατομμύρια τόνους σιταριού φέτος, από 9 εκατομμύρια το 2023, λόγω των υψηλότερων αποδόσεων και των φιλόδοξων προσπαθειών αναδασμού, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Alaa Farouk στο Reuters το βράδυ της Τετάρτης.
Συνολικά 3,1175 εκατομμύρια feddans (περίπου 1,30 εκατομμύρια εκτάρια) έχουν καλλιεργηθεί αυτή τη σεζόν, είπε, ελαφρώς κάτω από τα 3,5 εκατομμύρια feddans που είχε ανακοινώσει προηγουμένως το υπουργείο προγραμματισμού και 3,2 εκατομμύρια feddans το 2024 (1,34 εκατομμύρια εκτάρια), γεγονός που υποδηλώνει πιθανή μείωση της συνολικής έκτασης φύτευσης σιταριού.
Οι αγρότες δήλωσαν στο Reuters ότι το σιτάρι έχει γίνει λιγότερο κερδοφόρο σε σύγκριση με καλλιέργειες όπως τα τεύτλα, η έκταση φύτευσης των οποίων αυξήθηκε από 500.000 φεντάνια (210.000 εκτάρια) σε 700.000 φεντάνια (294.000 εκτάρια) φέτος.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αγοράσει 4-5 εκατομμύρια τόνους τοπικού σιταριού και να εισάγει περίπου 6 εκατομμύρια τόνους για να παράσχει επιδοτούμενο ψωμί σε περισσότερους από 69 εκατομμύρια Αιγύπτιους.
Ο Farouk δήλωσε ότι οι νέες ποικιλίες σιταριού υψηλής απόδοσης που αναπτύχθηκαν από το Κέντρο Γεωργικής Έρευνας έχουν αυξήσει τις αποδόσεις κατά 7-8,5%.
«Πρόκειται για κάθετη επέκταση, αλλά έρχεται και οριζόντια επέκταση», είπε.
Της οριζόντιας επέκτασης ηγείται η συνδεδεμένη με το στρατό εταιρεία Mostakbal Misr για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η οποία σχεδιάζει να ανακτήσει 4 εκατομμύρια feddans σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο Farouk δήλωσε ότι ένα μέρος αυτής της γης είναι ήδη έτοιμο για καλλιέργεια και το υπόλοιπο θα είναι έτοιμο για καλλιέργεια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ανοίγοντας μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στη γεωργία.
Η Mostakbal Misr, στην οποία ανατέθηκε πρόσφατα η εισαγωγή σιταριού, αναπτύσσει επίσης υποδομές και καλλιεργεί καλλιέργειες που στοχεύουν στην τοπική κατανάλωση, τις εξαγωγές και τη γεωργική μεταποίηση, δήλωσε ο Farouk.
Ο Farouk αρνήθηκε να σχολιάσει τις ροές εσόδων από τις δραστηριότητές του, παραπέμποντας το θέμα στο υπουργείο Οικονομικών.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει άμεσα με τον υπουργό Οικονομικών για να σχολιάσει.
Ο Farouk πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών των τοπικών λιπασμάτων. Η παραγωγή ουρίας και νιτρικών λιπασμάτων κοστίζει περίπου 9.500 αιγυπτιακές λίρες (185 δολάρια) ανά τόνο, αλλά πωλούνται σε επιδοτούμενη τιμή 4.500 (87,63 δολάρια). Οι τιμές εξαγωγής φτάνουν τις 20.000 λίρες (389,48 δολάρια), δήλωσε ο Farouk.
Οι παραγωγοί λιπασμάτων, οι οποίοι υποχρεούνται να πωλούν το 55% της παραγωγής τους με έκπτωση σε αντάλλαγμα για επιδοτούμενο φυσικό αέριο, πιέζουν για υψηλότερες τιμές.
Η Αίγυπτος αναμορφώνει επίσης το αναποτελεσματικό χρηματιστήριο εμπορευμάτων για να επιτρέψει την απευθείας εμπορία των καλλιεργειών, κάτι που θα απαιτήσει αλλαγές στους κανονισμούς, οι οποίες, σύμφωνα με τον Φαρούκ, θα πρέπει να ολοκληρωθούν φέτος.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.