Έκοψε ρυθμό η πτώση στο σκληρό, 320 ευρώ η Φότζια, σε εαρινό παγετό η Τουρκία

Καταρχήν, φαίνεται πως το τελευταίο κύµα παγετού που έπληξε και την Ελλάδα στις 7-10 Απριλίου, χτύπησε µε ακόµα µεγαλύτερη ισχύ σχεδόν το σύνολο της τούρκικης επικράτειας, από τα προάστια της Κωνσταντινούλης µέχρι την Τραπεζούντα και το Ελαζίγκ στα νοτιοανατολικά. Οι µόνες περιοχές που δεν επηρεάστηκαν ιδιαίτερα ήταν στο Κουρδιστάν. Πολλές από τις περιοχές αυτές είναι ζώνες καλλιέργειας σκληρού σίτου, µε τον υδράργυρο να υποχωρεί ακόµη και στους -10 µεγάλες βαθµούς Κελσίου, για πολλές µάλιστα µέρες, σύµφωνα µε τα όσα µεταδίδουν τούρκοι κλαδικοί αναλυτές στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασµό µε τις τελευταίες ανακοινώσεις του Γαλλικού Υπουργείου Γεωργίας περί µείωσης των εκτάσεων µε σκληρό σιτάρι που θα συγκοµιστούν στα 2,23 εκατ. στρέµµατα (-12,7% συγκριτικά µε τον µέσο όρο 5ετίας) ήταν αρκετή για να ανακόψει την ελεύθερη πτώση στην οποία είχαν περιέλθει από τα µέσα Μαρτίου οι τιµές για την πρώτη ύλη σε όλη τη Μεσόγειο.
Οι τιµές σκληρού σίτου σήµερα
Αξίζει να καταγράψει κανείς το σηµερινό στιγµιότυπο της αγοράς, διότι εφεξής τον πρώτο ρόλο µέχρι τα αλώνια θα έχει ο καιρός, που σηµαίνει ότι η τιµολόγηση θα ανταποκρίνεται πρωτίστως στα αγρονοµικά ερεθίσµατα στο πεδίο.
Η Φότζια για πρώτη φορά µετά από ένα µήνα έµεινε σταθερή στα 315 µε 320 ευρώ ο τόνος για την µέγιστη ποιότητα (fino). Η τιµή αποθήκης για την δεύτερη ποιότητα έµεινε επίσης αµετάβλητη στα 305 µε 310 ευρώ ο τόνος.
Βορειότερα, στη Μπολόνια, η τελευταία συνεδρίαση έδωσε 308 µε 313 ευρώ ο τόνος για την µέγιστη ποιότητα (fino). Η τιµή αποθήκης για την δεύτερη ποιότητα διαµορφώνεται σε 291 µε 296 ευρώ ο τόνος.
Στη Γαλλία, πριν τις ανακοινώσεις του AGRESTE, οι τιµές υποχώρησαν στα 280 ευρώ ο τόνος (FOB) από 290 ευρώ ο τόνος πριν µία βδοµάδα. Έκτοτε δεν έχουν διαφοροποιηθεί.
Στον Καναδά, oι τοπικές τιµές µένουν αµετάβλητες µε ήπια ανοδικές τάσεις λόγω καλής εµπορικής δραστηριότητας εδώ και καιρό. Τα καναδέζικα FOB αρχές Απριλίου βγαίνουν κοντά στα 285 µε 290 ευρώ ο τόνος, που σηµαίνει ότι οι παραδόσεις στην Ευρώπη ξεκινούν από 310 µε 315 ευρώ ο τόνος.
Στην Τουρκία τώρα, σύµφωνα µε το δελτίο τιµών της 16ης Απριλίου από την Τούρκικη Αρχή Σιτηρών, γίνονται διαπραγµατεύσεις στα επίπεδα των 328 µε 332 δολάρια ο αµερ. τόνος, κοινώς στα 318 µε 322 ευρώ ο µετρικός τόνος (τοπικές τιµές). Το ισχυρό ευρώ στο 1,13 µε 1,14 σε σχέση µε το αδύναµο δολάριο, σηµαίνει πως πλέον η µετατροπή από την λίρα στο δολάριο και στη συνέχεια στο δικό µας νόµισµα, χαµηλώνει πλέον την τιµή.
Στην Ελλάδα, αποθέµατα δεν υπάρχουν, δουλειές δεν γίνονται, τιµές υπάρχουν µόνο στα λόγια. Σε θεωρητικό επίπεδο ακόµη υπάρχουν τα 300 ευρώ ο τόνος FOB, κάτι που µένει να φανεί από βδοµάδα, όταν δηλαδή επανεκκινήσει η αγορά µετά το ολιγοήµερο στοπ λόγω Πάσχα.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.